om_text


Historik

Lars Håkansson och Per-Olof Jönsson, två lantbrukare och kreativa entreprenörer i Tågarp, har under många år haft idén om ByniByn. Nu håller den på att bli verklighet! Tågarp ska bli dubbelt så stort, med 208 nya bostäder för både unga, äldre och för dem som är ”mitt i livet”. Tågarps geografiska läge och närheten till Helsingborg (19 min), Malmö (35 min), Lund (29 min) och Köpenhamn (ca 60 min), erbjuder en fantastisk livskvalitet och boendemiljö! Landsbygden måste få en chans att växa, menar Lars och Per-Olof, det får inte vara förbehållet städer och större orter. Och vi har ett ansvar att förvalta miljö och natur för kommande generationer. Vi tror på det goda, moderna samhället där människor bryr sig om varandra och kan känna närhet, omtanke och trygghet. Människor mår bättre i en levande by!


Vi vill bryta trenden med utflyttning, service och affärer som läggs ner och istället locka hit folk! Tågarp har ett fantastiskt bra läge och nära till både kust, hav och stad!


Under ca 10 år kommer ByniByn att färdigställas i olika etapper. Först ut är hyresrätter nära tågstationen, som lär bli attraktiva för både yngre och äldre. Inflyttning beräknas i slutet av 2016. Etappen därefter blir de kooperativa hyresrätterna för ”55-plussare”, som beräknas stå iflyttningsklara i slutet av 2017. 


Vad är ByniByn?

ByniByn är ena halvan av samhället Tågarp, dvs drygt 200 bostäder (villor, radhus, kooperativa hyresrätter och lägenheter) där ca hälften blir hyresrätter. ByniByn kommer också att ha en ny grundskola (förskolan finns redan), ett seniorboende, idrottshall, parkeringsplatser och bilpool, bland mycket annat. Centralt i ByniByn finns också Gemenskapshuset med bl a restaurang, bad/spa och utrymmen för service som t ex butik, post, bank, massage, frisör, läkare och annat som de boende önskar.


ByniByn kan låta idylliskt och retro, men i själva verket är det framtiden – det moderna sättet att leva! Människor vill ”back to basic” och leva hälsosamt, nära natur i god miljö, men ändå med stad och puls inom räckhåll och de vill kunna använda all den teknik som står till buds och underlättar både livet och livspusslet. Allt detta blir möjligt i ByniByn! Låt oss ta ett exempel: Allt fler livsmedelsbutiker erbjuder hemkörning. Du som boende beställer maten på nätet, och får den hemkörd till dörren! Eller så här… Varför ha en onödigt dyr bil när man kan ha samma bil men betala mycket mindre? Bilpoolen är alternativet i ByniByn. Vi samordnar och använder resurserna mer effektivt i ByniByn och mervärdet som skapas - kontakt mellan människor - får vi på köpet.


ByniByn är ett hållbart samhälle i samklang med miljö och natur.  Genom att installera ny  miljöteknik som t ex solpaneler och värmeåtervinning, minskar vi belastningen på vår planet. Miljömässiga fördelar får vi också genom att uppvärmningen av bostäderna sker med hjälp av biprodukter från lantbruket. Med den nyaste tekniken minskar vi driftskostnaderna och får ett billigare boende.


Våra värderingar

För många äldre stannar det vid en dröm, att kunna flytta från sitt stora hus till ett mindre, nyare och mer lättskött boende, eftersom detta oftast blir dyrare än det man haft tidigare. Eller så finns det helt enkelt inget sådant ledigt boende att tillgå. Det innebär att bara de med god förmögenhet har möjlighet att unna sig riktig livskvalitet på ålderns höst…


Unga vuxna, som flyttar hemifrån för att plugga eller börja sitt första arbete, hittar inga bostäder med attraktivt läge och i prisklass som de mäktar med. Eget boende är viktigt för att känna sig som en ”hel” och värdig människa, men många unga kan bara drömma om det, och tvingas bo kvar ”hemma” alltför länge…


Det här vill vi ändra på! Vi vill göra drömmarna till verklighet!


TÅGARP GÖR DIG RIKARE! Med ett boende i ByniByn får du pengar över till annat och kan unna dig en resa som du kanske annars inte hade haft råd med eller så får du vardagsekonomin att gå ihop mycket bättre, helt enkelt! Vi erbjuder ett tryggt och ekonomiskt boende för vanliga människor.


Har du bott i Tågarp hela livet, ska du inte behöva lämna för att du blir äldre bara för att du behöver omsorg och vård, och har du vuxit upp i Tågarp och ska flytta hemifrån till första egna boendet, ska du inte behöva flytta från Tågarp om du inte vill.


Vi vill få fler att inse att de kan bo på mindre yta än de tror, och därmed lägga sina pengar på rätt saker, utan att boendet slukar allt.


NÄRHET, OMTANKE och TRYGGHET år våra värdeord och vi har fokus på Natur och Miljö. Det genomsyrar allt i ByniByn.


Det speciella med ByniByn

Först i raden av specialiteter måste nog nämnas ByniByn Senior, som är 20 kooperativa hyresrätter på gångavstånd från tågstationen. Kooperativa hyresrätter finns på andra håll i världen men är relativt nytt i Sverige. Kooperativet ger de boende stort inflytande, en ekonomisk insats som är skyddad, en låg månadshyra och framförallt en trygg och härligt levande gemenskap! Delägarna i ByniByn kan utveckla nya erbjudanden efter hand.


Närhet, Trygghet, Omtanke – värdeord som tål att nämnas igen och igen. Människor är sociala varelser och vill ingå i meningsfulla sammanhang, känna gemenskap och hjälpas åt. Ofrivillig ensamhet är en företeelse som vi tyvärr har skapat i vårt samhälle idag, och som vi i ByniByn vill bygga bort.


ByniByn ger de boende ett tryggt, miljöeffektivt och ekonomiskt boende och värnar samtidigt både natur och miljö. Vår miljövänliga profil innebär också att vi har en bilpool, som sparar många pengar för den enskilde samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö!


ByniByn är oväntat billigt och oväntat bra!

Tågarp gör dig rikare – på många sätt!

För vem?

ByniByn är för vanliga människor och för människor i olika åldrar. Vi tror på mångfald i ett samhälle, där alla behövs! Student, familj, ensamstående förälder, senior… Vill du ha livskvalitet och sammanhang, byta bort det kalla och anonyma samhället mot ett stycke ”paradis”, ja då kan Tågarp vara rätt för dig!


Tågarp har resten av världen runt hörnet och du tar dig snabbt och lätt med tåget till storstäderna i Skåne och Danmark eller till kusten och havet, när du känner för det.


SE KARTAN >>